|
2015-05-07 23:58:55, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Extrém fagylalt-költemények
Az utóbbi években a fagylaltok világában érdekes változások mentek végbe. A cukrászok és a kísérletező kedvű háziasszonyok különféle ízesítésekkel, fűszerezésekkel és extra párosításokkal bővíttették az eddig is széles spektrumon mozgó kínálatot.
Az olasz kézműves fagylaltok megjelenését követően az adott ízvilágú fagylaltba való gyümölcsdarabok ágyazás újszerű változást jelentett a szocializmus alatt ismert és megszokott homogén krémek után. A hosszú ideig stagnáló kínálatba, a megszokott ízeket rejtő fagylaltkrémekbe ültetett falatkák mellett azonban egyszer csak megjelentek az extra ízesítésű, olykor-olykor már extrémnek tűnő fagylaltkompozíciók. Ezek a fagylaltok sok esetben nem a dekorációval, hanem sokkal inkább az újszerű ízkombinációkkal hívják fel magukra a figyelmet.
Több íz egy fagyiban - izgalmas!
A ízkavalkád egyik kedvenc forrása a sütemények fagylaltba történő átértelmezése. A zserbó, a Dobos-, az Esterházy-torta, a Rigó Jancsi, a Rákóczi túrós és a tiramisu mellett szinte az egész süteményarzenál felvonult az utóbbi évek szezonjaiban. Az idei év slágere a sajttorta-fagyi, ebben is kekszdarabok egészítik ki a vaníliás sajkrémet, valamint szezon szerint eperpürével, meggyel egészítik ki a krémes, ismert ízvilágot.
A népszerű Dobos-torta is megihlette a fagyikészítőket
Mivel ezeknek a fagylaltoknak az egyszerűsített - alap ízekre koncentrált - változata már amúgy is régóta közismert és kedvelt, így pusztán néhány fűszer hozzáadásával máris felidézhetőek benne az adott sütemény jellegzetes ízjegyei. Éppen ezért nyugodtan választhatunk ezekből a fagylaltokból, nem egy az egyben kapjuk fagyasztva a kapros-túrós pitét, csupán a régi, jól bevált túrófagylaltban fogjuk szembetalálni magunkat egy kevéske kaporral, s nagy valószínűséggel a lúdláb fagylalt is csak egy gazdagabb csokoládéfagylalt meggyel továbbgondolt változata.
A sajttorta fagyinak is nagyon finom
Talán a legrégebbi, ilyen típusú fagylalt a kínálatban a puncs, amely magában hordozza a puncstorta minden erényét és hátrányát, valamint egy újabb variációt is megmutat: az alkohollal gazdagított fagylaltok világát.
Bár az alkoholos fagylaltok terén szinte végtelen lehetőség áll a készítők előtt, nem véletlen, hogy viszonylag kevés a valóban alkoholos és nem aromával készített fagylalt. Ennek az az oka, hogy az alkohol gátolja a fagylalt jó minőségben történő kifagyasztását. Ennek ellenére léteznek alkoholos változatok, sőt olyan fagylaltok is, ahol az alapkarakter maga az alkohol. Ilyen a sörfagylalt, de a különböző krémlikőrökre is épült már jó néhány kreáció. Az alkoholt a fagylalthoz adott gyümölcsökkel is bevihetjük, bár így nem lehet elérni az egész krémet átfogó ízintenzitást.
Gyümölcsdarabkák, sütimorzsák, fűszerek teszik teljessé az extra és extrém fagyicsodákat
A fűszerezés és az alkoholok felvonultatásán túl vannak, akik a süteményre hangolt fagylaltok esetében magát a sütemény textúráját is megpróbálják átültetni a hideg nyalatba. Ezekben a krémekben leggyakrabban a sütemény tésztájára emlékeztető darabkákkal találkozhatunk, amelyek a legtöbb esetben babapiskótából, mézeskalácsból vagy valamilyen töményebb állagú kekszből származnak.
A sütifagyikban az alapdesszert főbb ízei jutnak főszerephez
Ugyanígy megjelentek a különféle kész desszertekre, bonbonokra utaló fagylaltok is: a snickers tejkrémes fagylalt kekszdarabokkal, csokival, karamellel és mogyoróval, a raffaello kókuszos-tejkrémes fagyi manduladarabokkal, a bounty kókuszos-csokis fagyivariáció, de a narancsos csoki és a marcipános csoki is sláger.
A fagylaltok kínálatában - talán az egyre melegebb nyaraknak is köszönhetően - elszaporodtak a sorbet-k, amelyeket szintén egészen újszerűen fűszereznek. A hűs érzetet keltő sorbet-hez nagyon jól passzol a citrusos fanyarság, illetve a zöldfűszerekkel kialakítható hűvös ízek. A meggynek kifejezetten jól áll a zöldbors, a málnához tökéletes a bazsalikom vagy a menta, az eperhez nyugodtan adhatunk egy kis rozmaringot, és a tárkony meglepően jó harmóniákat ébreszt a körtében. A citrom bazsalikommal és mentával is tökéletes, fagylaltban is, ahogy limonádéban már megszerettük.
Játék az ízekkel - izgalmas kombinációkat kísérletezhetünk ki fagyi-fronton is
Az otthoni sorbet készítésénél pedig semmi más nem változik, csupán annyi, hogy a szirupban lefőzött gyümölcshöz hozzáadjuk a kiszemelt zöldfűszert is, majd amikor már puha a gyümölcs, akkor fedő alatt hagyjuk állni, hogy a fűszerek aromája minél jobban átjárja a gyümölcsöt.
A krémes, tej alapú fagylaltoknál az ízesítés még egyszerűbb. Itt az összekeverés pillanatában kell eltalálni, hogy melyik fűszerből mennyit adjunk a megfelelő ízek eléréséhez. Arra nagyon figyeljünk oda, hogy a meleg alapanyagokban tapasztalható ízélmény messze más lehet, mint a már kifagyasztott desszert íze. Épp ezért, ha nem kész recepttel dolgozunk, hanem magunk kísérletezzük ki a fagylaltokat, akkor érdemes kisebb mennyiségeken lepróbálni, hogy hogyan működnek együtt az ízek, s hogy milyen mennyiségű fűszert igényelnek a hozzávalók.
A fagylaltok önmaguknak történő ízesítése mellett tányérdesszertekben, fagylaltkompozíciókban is gondolkodhatunk, ahol nem magát a fagylaltot változtatjuk meg, hanem olyan alapanyagokkal házasítjuk, amelyekkel közösen válnak újszerű élménnyé. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint néhány jól eltalált fűszerrel elkészített öntetre, amely átértelmezi az - akár bolti kínálatban talált - alapízeket. A nyári hónapokban a legjobb a gyümölcsös szószokkal kísérletezni, de a tonkababos csokoládé, vagy a kávélikőrös karamell is megállja a helyét.
Fűszeres-almás csokoládéfagylalt
Hozzávalók:
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
10 dkg 70% -os csokoládé
10 szem szegfűbors
5 dkg cukor
2 tojás sárgája
A sziruphoz:
1,5 dl víz
10 dkg cukor
2 alma
5 dkg fehércsokoládé
Elkészítés: A csokoládét apróbb darabokra töröm. A tejet lábasba teszem, hozzáadom a csokoládét és a szegfűborsokat. Kis lángon, kevergetve főzöm nagyjából negyed órát úgy, hogy ügyelek arra, nehogy felforrjon a keverékem. Ezután félrehúzom, s leszűröm.
A tojások sárgáját cukorral vízgőz fölött kikeverem, majd fokozatosan hozzáadom a csokoládés tejet, így főzöm még 4-5 percig, amíg be nem sűrűsödik. Ezután hagyom hűlni, majd hozzákeverem a tejszínt és kifagyasztom.
A sziruphoz 10 dkg cukrot 1,5 dl vízzel felfőzöm, a felkockázott almát a fahéjjal együtt megfőzöm, majd a szirupot leszűröm. Ebbe keverem el a fehér csokoládét, az almát pürésítem, majd a csokoládés sziruphoz adom. Az elkészített étcsokoládés fagylaltot 2-3 alkalommal átkeverem, majd a végén hozzáöntöm az almás szirupot, s habverővel egyetlen egyszer átkeverem.
A csokoládéval nagyon jól párosítható a legtöbb fűszer és gyümölcs - fagyiként is
Bazsalikomos málnafagylalt
Hozzávalók:
20 dkg málna
30 dkg görög joghurt
4-5 nagyobb levélnyi bazsalikom
1,5 dl víz
10 dkg cukor
Elkészítés: A vízből és a cukorból szirupot főzök. Amikor elkészült, hozzáadom a vékony csíkokra vágott bazsalikomot. A málnát a forró sziruphoz adom, de nem főzöm, csak hagyom állni benne, majd a gyümölcsöt leszűröm, s lepasszírozom. A szirupot keményítővel kötöm.
A pépet egy tálba teszem, hozzáadom a joghurtot és a szirupot, majd egy nagyobb tálba simítom, és a mélyhűtőbe teszem. Többször átkavarom.
A málna mentával is nagyon kellemes
WM
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: gyümölcsdarabkák, fagylaltkrémekbe, ízkombinációkkal, kísérletezhetünk, fűszerezésekkel, fagyikészítőket, süteményarzenál, kekszdarabokkal, valószínűséggel, felvonultatásán, zöldfűszerekkel, gyümölcsdarabok, túrófagylaltban, gondolkodhatunk, kifagyasztását, párosításokkal, fehércsokoládé, alapanyagokkal, alapanyagokban, szegfűborsokat, egyszerűsített, találkozhatunk, mézeskalácsból, babapiskótából, továbbgondolt, málnafagylalt, mennyiségeken, elszaporodtak, fagylaltoknak, bazsalikommal, fagyivariáció, kombinációkat, sütifagyikban, ízintenzitást, leggyakrabban, választhatunk, utóbbi években, fagylaltok világában, kísérletező kedvű, olasz kézműves, adott ízvilágú, szocializmus alatt, hosszú ideig, megszokott ízeket, extra ízesítésű, újszerű ízkombinációkkal, ízkavalkád egyik, sütemények fagylaltba, tiramisu mellett, egész süteményarzenál, utóbbi évek, vaníliás sajkrémet, Rigó Jancsi,
|
|
|
|
utóbbi években, fagylaltok világában, kísérletező kedvű, olasz kézműves, adott ízvilágú, szocializmus alatt, hosszú ideig, megszokott ízeket, extra ízesítésű, újszerű ízkombinációkkal, ízkavalkád egyik, sütemények fagylaltba, tiramisu mellett, egész süteményarzenál, utóbbi évek, vaníliás sajkrémet, népszerű Dobos-torta, adott sütemény, kapros-túrós pitét, kevéske kaporral, lúdláb fagylalt, gazdagabb csokoládéfagylalt, sajttorta fagyinak, puncstorta minden, újabb variációt, alkohollal gazdagított, alkoholos fagylaltok, készítők előtt, valóban alkoholos, alkohol gátolja, alapkarakter maga, különböző krémlikőrökre, fagylalthoz adott, egész krémet, alkoholok felvonultatásán, süteményre hangolt, sütemény textúráját, hideg nyalatba, krémekben leggyakrabban, sütemény tésztájára, legtöbb esetben, alapdesszert főbb, különféle kész, snickers tejkrémes, bounty kókuszos-csokis, narancsos csoki, marcipános csoki, fagylaltok kínálatában, egyre melegebb, citrusos fanyarság, zöldfűszerekkel kialakítható, meggynek kifejezetten, málnához tökéletes, bazsalikom vagy, eperhez nyugodtan, tárkony meglepően, citrom bazsalikommal, otthoni sorbet, szirupban lefőzött, kiszemelt zöldfűszert, fűszerek aromája, összekeverés pillanatában, megfelelő ízek, meleg alapanyagokban, fagylaltok önmaguknak, fagylaltot változtatjuk, nyári hónapokban, gyümölcsös szószokkal, tonkababos csokoládé, kávélikőrös karamell, csokoládét apróbb, tejet lábasba, tojások sárgáját, csokoládés tejet, felkockázott almát, fahéjjal együtt, szirupot leszűröm, fehér csokoládét, almát pürésítem, csokoládés sziruphoz, elkészített étcsokoládés, végén hozzáöntöm, almás szirupot, csokoládéval nagyon, legtöbb fűszer, cukorból szirupot, vékony csíkokra, forró sziruphoz, gyümölcsöt leszűröm, szirupot keményítővel, tálba teszem, nagyobb tálba, mélyhűtőbe teszem, málna mentával, gyümölcsdarabkák, fagylaltkrémekbe, ízkombinációkkal, kísérletezhetünk, fűszerezésekkel, fagyikészítőket, süteményarzenál, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 2419
- e Hét: 17291
- e Hónap: 31196
- e Év: 160903
|
|
|