Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Extrém fagylalt-költemények
  2015-05-07 23:58:55, csütörtök
 
   
  Extrém fagylalt-költemények

Az utóbbi években a fagylaltok világában érdekes változások mentek végbe. A cukrászok és a kísérletező kedvű háziasszonyok különféle ízesítésekkel, fűszerezésekkel és extra párosításokkal bővíttették az eddig is széles spektrumon mozgó kínálatot.

Az olasz kézműves fagylaltok megjelenését követően az adott ízvilágú fagylaltba való gyümölcsdarabok ágyazás újszerű változást jelentett a szocializmus alatt ismert és megszokott homogén krémek után. A hosszú ideig stagnáló kínálatba, a megszokott ízeket rejtő fagylaltkrémekbe ültetett falatkák mellett azonban egyszer csak megjelentek az extra ízesítésű, olykor-olykor már extrémnek tűnő fagylaltkompozíciók. Ezek a fagylaltok sok esetben nem a dekorációval, hanem sokkal inkább az újszerű ízkombinációkkal hívják fel magukra a figyelmet.





Több íz egy fagyiban - izgalmas!

A ízkavalkád egyik kedvenc forrása a sütemények fagylaltba történő átértelmezése. A zserbó, a Dobos-, az Esterházy-torta, a Rigó Jancsi, a Rákóczi túrós és a tiramisu mellett szinte az egész süteményarzenál felvonult az utóbbi évek szezonjaiban. Az idei év slágere a sajttorta-fagyi, ebben is kekszdarabok egészítik ki a vaníliás sajkrémet, valamint szezon szerint eperpürével, meggyel egészítik ki a krémes, ismert ízvilágot.





A népszerű Dobos-torta is megihlette a fagyikészítőket

Mivel ezeknek a fagylaltoknak az egyszerűsített - alap ízekre koncentrált - változata már amúgy is régóta közismert és kedvelt, így pusztán néhány fűszer hozzáadásával máris felidézhetőek benne az adott sütemény jellegzetes ízjegyei. Éppen ezért nyugodtan választhatunk ezekből a fagylaltokból, nem egy az egyben kapjuk fagyasztva a kapros-túrós pitét, csupán a régi, jól bevált túrófagylaltban fogjuk szembetalálni magunkat egy kevéske kaporral, s nagy valószínűséggel a lúdláb fagylalt is csak egy gazdagabb csokoládéfagylalt meggyel továbbgondolt változata.





A sajttorta fagyinak is nagyon finom

Talán a legrégebbi, ilyen típusú fagylalt a kínálatban a puncs, amely magában hordozza a puncstorta minden erényét és hátrányát, valamint egy újabb variációt is megmutat: az alkohollal gazdagított fagylaltok világát.

Bár az alkoholos fagylaltok terén szinte végtelen lehetőség áll a készítők előtt, nem véletlen, hogy viszonylag kevés a valóban alkoholos és nem aromával készített fagylalt. Ennek az az oka, hogy az alkohol gátolja a fagylalt jó minőségben történő kifagyasztását. Ennek ellenére léteznek alkoholos változatok, sőt olyan fagylaltok is, ahol az alapkarakter maga az alkohol. Ilyen a sörfagylalt, de a különböző krémlikőrökre is épült már jó néhány kreáció. Az alkoholt a fagylalthoz adott gyümölcsökkel is bevihetjük, bár így nem lehet elérni az egész krémet átfogó ízintenzitást.





Gyümölcsdarabkák, sütimorzsák, fűszerek teszik teljessé az extra és extrém fagyicsodákat

A fűszerezés és az alkoholok felvonultatásán túl vannak, akik a süteményre hangolt fagylaltok esetében magát a sütemény textúráját is megpróbálják átültetni a hideg nyalatba. Ezekben a krémekben leggyakrabban a sütemény tésztájára emlékeztető darabkákkal találkozhatunk, amelyek a legtöbb esetben babapiskótából, mézeskalácsból vagy valamilyen töményebb állagú kekszből származnak.





A sütifagyikban az alapdesszert főbb ízei jutnak főszerephez

Ugyanígy megjelentek a különféle kész desszertekre, bonbonokra utaló fagylaltok is: a snickers tejkrémes fagylalt kekszdarabokkal, csokival, karamellel és mogyoróval, a raffaello kókuszos-tejkrémes fagyi manduladarabokkal, a bounty kókuszos-csokis fagyivariáció, de a narancsos csoki és a marcipános csoki is sláger.

A fagylaltok kínálatában - talán az egyre melegebb nyaraknak is köszönhetően - elszaporodtak a sorbet-k, amelyeket szintén egészen újszerűen fűszereznek. A hűs érzetet keltő sorbet-hez nagyon jól passzol a citrusos fanyarság, illetve a zöldfűszerekkel kialakítható hűvös ízek. A meggynek kifejezetten jól áll a zöldbors, a málnához tökéletes a bazsalikom vagy a menta, az eperhez nyugodtan adhatunk egy kis rozmaringot, és a tárkony meglepően jó harmóniákat ébreszt a körtében. A citrom bazsalikommal és mentával is tökéletes, fagylaltban is, ahogy limonádéban már megszerettük.





Játék az ízekkel - izgalmas kombinációkat kísérletezhetünk ki fagyi-fronton is

Az otthoni sorbet készítésénél pedig semmi más nem változik, csupán annyi, hogy a szirupban lefőzött gyümölcshöz hozzáadjuk a kiszemelt zöldfűszert is, majd amikor már puha a gyümölcs, akkor fedő alatt hagyjuk állni, hogy a fűszerek aromája minél jobban átjárja a gyümölcsöt.

A krémes, tej alapú fagylaltoknál az ízesítés még egyszerűbb. Itt az összekeverés pillanatában kell eltalálni, hogy melyik fűszerből mennyit adjunk a megfelelő ízek eléréséhez. Arra nagyon figyeljünk oda, hogy a meleg alapanyagokban tapasztalható ízélmény messze más lehet, mint a már kifagyasztott desszert íze. Épp ezért, ha nem kész recepttel dolgozunk, hanem magunk kísérletezzük ki a fagylaltokat, akkor érdemes kisebb mennyiségeken lepróbálni, hogy hogyan működnek együtt az ízek, s hogy milyen mennyiségű fűszert igényelnek a hozzávalók.

A fagylaltok önmaguknak történő ízesítése mellett tányérdesszertekben, fagylaltkompozíciókban is gondolkodhatunk, ahol nem magát a fagylaltot változtatjuk meg, hanem olyan alapanyagokkal házasítjuk, amelyekkel közösen válnak újszerű élménnyé. Ehhez semmi másra nincs szükség, mint néhány jól eltalált fűszerrel elkészített öntetre, amely átértelmezi az - akár bolti kínálatban talált - alapízeket. A nyári hónapokban a legjobb a gyümölcsös szószokkal kísérletezni, de a tonkababos csokoládé, vagy a kávélikőrös karamell is megállja a helyét.

Fűszeres-almás csokoládéfagylalt

Hozzávalók:
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
10 dkg 70% -os csokoládé
10 szem szegfűbors
5 dkg cukor
2 tojás sárgája
A sziruphoz:
1,5 dl víz
10 dkg cukor
2 alma
5 dkg fehércsokoládé

Elkészítés: A csokoládét apróbb darabokra töröm. A tejet lábasba teszem, hozzáadom a csokoládét és a szegfűborsokat. Kis lángon, kevergetve főzöm nagyjából negyed órát úgy, hogy ügyelek arra, nehogy felforrjon a keverékem. Ezután félrehúzom, s leszűröm.
A tojások sárgáját cukorral vízgőz fölött kikeverem, majd fokozatosan hozzáadom a csokoládés tejet, így főzöm még 4-5 percig, amíg be nem sűrűsödik. Ezután hagyom hűlni, majd hozzákeverem a tejszínt és kifagyasztom.
A sziruphoz 10 dkg cukrot 1,5 dl vízzel felfőzöm, a felkockázott almát a fahéjjal együtt megfőzöm, majd a szirupot leszűröm. Ebbe keverem el a fehér csokoládét, az almát pürésítem, majd a csokoládés sziruphoz adom. Az elkészített étcsokoládés fagylaltot 2-3 alkalommal átkeverem, majd a végén hozzáöntöm az almás szirupot, s habverővel egyetlen egyszer átkeverem.





A csokoládéval nagyon jól párosítható a legtöbb fűszer és gyümölcs - fagyiként is

Bazsalikomos málnafagylalt

Hozzávalók:
20 dkg málna
30 dkg görög joghurt
4-5 nagyobb levélnyi bazsalikom
1,5 dl víz
10 dkg cukor

Elkészítés: A vízből és a cukorból szirupot főzök. Amikor elkészült, hozzáadom a vékony csíkokra vágott bazsalikomot. A málnát a forró sziruphoz adom, de nem főzöm, csak hagyom állni benne, majd a gyümölcsöt leszűröm, s lepasszírozom. A szirupot keményítővel kötöm.
A pépet egy tálba teszem, hozzáadom a joghurtot és a szirupot, majd egy nagyobb tálba simítom, és a mélyhűtőbe teszem. Többször átkavarom.





A málna mentával is nagyon kellemes

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: gyümölcsdarabkák, fagylaltkrémekbe, ízkombinációkkal, kísérletezhetünk, fűszerezésekkel, fagyikészítőket, süteményarzenál, kekszdarabokkal, valószínűséggel, felvonultatásán, zöldfűszerekkel, gyümölcsdarabok, túrófagylaltban, gondolkodhatunk, kifagyasztását, párosításokkal, fehércsokoládé, alapanyagokkal, alapanyagokban, szegfűborsokat, egyszerűsített, találkozhatunk, mézeskalácsból, babapiskótából, továbbgondolt, málnafagylalt, mennyiségeken, elszaporodtak, fagylaltoknak, bazsalikommal, fagyivariáció, kombinációkat, sütifagyikban, ízintenzitást, leggyakrabban, választhatunk, utóbbi években, fagylaltok világában, kísérletező kedvű, olasz kézműves, adott ízvilágú, szocializmus alatt, hosszú ideig, megszokott ízeket, extra ízesítésű, újszerű ízkombinációkkal, ízkavalkád egyik, sütemények fagylaltba, tiramisu mellett, egész süteményarzenál, utóbbi évek, vaníliás sajkrémet, Rigó Jancsi,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Adakozás  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Mai harmónia kártyám  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Nevem  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Hogy lehet megtartani  Őrizkednünk kell...  Rátalálsz  Próbálj meg ...  Erdőn  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Tanuld meg ezt a versemet  Erdőn  Szívem  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nem számIt  Hogy lehet megtartani  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Alázat  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Jó éjszakát  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  képre írva  Nevem  Tanuld meg ezt a versemet  Soha ne kedvezz...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Egy bizonyos határt  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Mi lenne ha  Hazára minden embernek szükség...  Mi lenne ha  A kételkedés kezelése  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Bounty krémes  Nagyi telefonál  Egy bizonyos határt  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png telefon  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Akarat  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Tanuld meg ezt a versemet  A boldog családok mind hasonló...  Png cica  Png kislány  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Mi lenne ha  Próbálj meg ...  Albert Einsteinről  Ne kapaszkodj magasabbra,  Fehér virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nem méltó hozzád  Akarat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Nagyi telefonál  Egy lelki imádság  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Rátalálsz  Szívem tiéd  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
utóbbi években, fagylaltok világában, kísérletező kedvű, olasz kézműves, adott ízvilágú, szocializmus alatt, hosszú ideig, megszokott ízeket, extra ízesítésű, újszerű ízkombinációkkal, ízkavalkád egyik, sütemények fagylaltba, tiramisu mellett, egész süteményarzenál, utóbbi évek, vaníliás sajkrémet, népszerű Dobos-torta, adott sütemény, kapros-túrós pitét, kevéske kaporral, lúdláb fagylalt, gazdagabb csokoládéfagylalt, sajttorta fagyinak, puncstorta minden, újabb variációt, alkohollal gazdagított, alkoholos fagylaltok, készítők előtt, valóban alkoholos, alkohol gátolja, alapkarakter maga, különböző krémlikőrökre, fagylalthoz adott, egész krémet, alkoholok felvonultatásán, süteményre hangolt, sütemény textúráját, hideg nyalatba, krémekben leggyakrabban, sütemény tésztájára, legtöbb esetben, alapdesszert főbb, különféle kész, snickers tejkrémes, bounty kókuszos-csokis, narancsos csoki, marcipános csoki, fagylaltok kínálatában, egyre melegebb, citrusos fanyarság, zöldfűszerekkel kialakítható, meggynek kifejezetten, málnához tökéletes, bazsalikom vagy, eperhez nyugodtan, tárkony meglepően, citrom bazsalikommal, otthoni sorbet, szirupban lefőzött, kiszemelt zöldfűszert, fűszerek aromája, összekeverés pillanatában, megfelelő ízek, meleg alapanyagokban, fagylaltok önmaguknak, fagylaltot változtatjuk, nyári hónapokban, gyümölcsös szószokkal, tonkababos csokoládé, kávélikőrös karamell, csokoládét apróbb, tejet lábasba, tojások sárgáját, csokoládés tejet, felkockázott almát, fahéjjal együtt, szirupot leszűröm, fehér csokoládét, almát pürésítem, csokoládés sziruphoz, elkészített étcsokoládés, végén hozzáöntöm, almás szirupot, csokoládéval nagyon, legtöbb fűszer, cukorból szirupot, vékony csíkokra, forró sziruphoz, gyümölcsöt leszűröm, szirupot keményítővel, tálba teszem, nagyobb tálba, mélyhűtőbe teszem, málna mentával, gyümölcsdarabkák, fagylaltkrémekbe, ízkombinációkkal, kísérletezhetünk, fűszerezésekkel, fagyikészítőket, süteményarzenál, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2419
  • e Hét: 17291
  • e Hónap: 31196
  • e Év: 160903
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.